Pred spláchnutím rozstrihnite: 500 eurovky upchali odpadové potrubie, krtkovanie vyšlo na tisíce

, bloomberg Foto: SITA/AP

Niekto sa vo švajčiarskej Ženeve pokúša zbaviť desiatky tisíc eur. Najskôr bankovky poškodí a následne ich spláchne do toalety.

Švajčiarska prokuratúra iniciovala vyšetrovanie po tom, ako sa pred niekoľkými mesiacmi objavila 500 eurová bankovka na toaletách v blízkosti bankového trezora v ženevskej pobočke finančnej spoločnosti UBS. Ako informovala agentúra Bloomberg, ďalšie bankovky sa našli o niekoľko dní neskôr na toaletách v troch blízkych reštauráciách. Bankovky upchali potrubie, čo si vyžiadalo tisíce frankov na opravy. Celkovo sa polícii podarilo zadržať desiatky tisíc eur, mnohé zo znečistených bankoviek boli pred spláchnutím nastrihnuté nožničkami.

Úmyselné poškodzovanie bankoviek nie je vo Švajčiarsku zločinom. "Za týmto príbehom niečo musí byť," uviedol hovorca ženevskej prokuratúry Henri Della Casa. "Preto sme začali vyšetrovanie." K detailom sa ale odmietol vyjadriť. UBS rovnako odmietla prípad vo svojej pobočke na Rue de la Corraterie v centre Ženevy komentovať.

Európska centrálna banka sa rozhodla postupne vyradiť z obehu bankovky v nominálnej hodnote 500 eur, oficiálne platia len do konca roka 2018. K tomuto kroku sa rozhodla na základe obáv, že práve 500 eurovky sa najčastejšie používajú na nezákonné činnosti, ako je pranie špinavých peňazí a pašovanie.

Polícia sa podľa slov hovorcu ženevskej polície Vincenta Derouanda zatiaľ nemá dôvod domnievať, že šlo o peniaze získané trestnou činnosťou. V hľadáčiku už má dve osoby, bližšie informácie ale o nich nezverejnila. Ich právnik podľa polície uhradil reštauráciám náklady na opätovné sprevádzkovanie toaliet. Peniaze vylovené z odpadu polícia zabavila. Kto ich po skončení vyšetrovania dostane, dnes jasné nie je. Neobvyklý incident sa odohral už v máji tohto roka, ale polícia sa rozhodla prípad medializovať až teraz.

Súvisiace články

Aktuálne správy