Portugalská burza aj dlhopisy posilňujú po zvýšení ratingu krajiny

Portugalský akciový trh prudko rastie a náklady na obsluhu dlhu krajiny klesajú. Dôvodom je zvýšenie ratingu Portugalska agentúrou Standard & Poor's (S&P) do investičného pásma.

Portugalský akciový trh prudko rastie a náklady na obsluhu dlhu krajiny klesajú. Dôvodom je zvýšenie ratingu Portugalska agentúrou Standard & Poor’s (S&P) do investičného pásma.
Lisabonská burza dnes stúpla o vyše 1 % a výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov krajiny padli o 0,29 percentuálneho bodu na 2,49 %, čo je najmenej od konca roka 2015.
S&P v piatok (15. 9.) večer zvýšila rating dlhodobých záväzkov Portugalska na BB+ z BBB-. To znamená, že úverová známka krajiny sa dostala zo špekulatívneho do investičného pásma. Agentúra uviedla, že Portugalsko urobilo „solídny pokrok“ pri fiškálnej konsolidácii. Krajina v roku 2011 musela požiadať o záchranný balík v celkovej hodnote 78 miliárd eur.
Ďalšie dve z troch najdôležitejších ratingových agentúr, Fitch a Moody’s, stále hodnotia úverovú bonitu krajiny známkami, ktoré sa nachádzajú v špekulatívnom pásme.
Portugalsko po období úspor a recesie očakáva, že jeho ekonomika tento rok vzrastie o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy