Agentúra S&P posunula rating Portugalska do investičného pásma

Trh na zlepšenie ratingu zareagoval znížením výnosov z desaťročných vládnych dlhopisov na najnižšiu úroveň od konca roku 2016.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s posunula hodnotenie úverovej spoľahlivosti Portugalska zo špekulatívneho do investičného pásma, keďže mu zlepšila rating z úrovne BB+ na stupeň BBB-. Akciový trh krajiny na tento krok v pondelok zareagoval výrazným rastom a náklady vlády na požičiavanie si klesli. Lisabonská burza stúpla o vyše jedno percento a výnosy z desaťročných portugalských dlhopisov sa znížili o 0,29 percentuálneho bodu na úroveň 2,49 percenta, čiže najnižšie od konca roku 2016.

Portugalsko podľa agentúry Standard & Poor’s dosiahlo „slušný pokrok“ pri obnovovaní svojho finančného zdravia po tom, ako v roku 2011 krajina potrebovala zahraničnú núdzovú pomoc v sume 78 mld. eur. Po období úsporných opatrení a recesie sa očakáva, že portugalská ekonomika v tomto roku posilní o 2,5 percenta. Ďalšie dve hlavné medzinárodné ratingové agentúry, a to Moody’s a Fitch, zatiaľ Portugalsku prideľujú ratingové známky v špekulatívnom pásme.

Súvisiace články

Aktuálne správy