Medziročná inflácia v eurozóne sa v auguste zrýchlila

Augustová medziročná inflácia v eurozóne posilnila na 1,5 % z júlovej úrovne 1,3 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v auguste zrýchlila na úroveň 1,5 percenta z júlových 1,3 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročné tempo inflácie v auguste tiež zrýchlilo, a to na 1,7 percenta z júlových 1,5 percenta. Medzimesačne sa v eurozóne ceny v auguste zvýšili o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ stúpli o 0,2 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia podobne ako v rámci celej Európskej únie v auguste zrýchlila, a to na 1,6 percenta z júlových 1,5 percenta. Medzimesačne však ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v auguste stagnovali.

Najsilnejšia medziročná inflácia v auguste v rámci EÚ bola v Litve (4,6 %), Estónsku (4,2 %) a Lotyšsku (3,2 %). Najnižšia augustová medziročná inflácia bola v Írsku (0,4 %), na Cypre (0,5 %) a v Grécku a Rumunsku (zhodne 0,6 %). V porovnaní s júlom sa medziročná inflácia v auguste zrýchlila v dvadsiatich krajinách EÚ, nezmenila sa v piatich a oslabila v troch.

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne smerom nahor v auguste posunulo zdraženie pohonných hmôt, ktoré jej pridalo 0,16 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ubytovacie služby (0,1 pb) a letecká doprava (0,06 pb). Smerom nadol medziročnú infláciu v eurozóne posunulo zlacnenie telekomunikácií, ktoré jej ubralo 0,12 pb, zeleniny (-0,05 pb) a sociálnych služieb (-0,04 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy