Na Oktoberfeste je pivo opäť drahšie, zaplatiť sa dá aj mobilom

, ČTK Foto: SITA/AP

Slávnostným narazením prvého sudu sa otvoril 184. ročník mníchovského Oktoberfestu. Tradičný pivný festival má stále drahšie pivo. Návštevníkom to neprekáža, očakáva sa, že ich príde okolo šesť miliónov.

Po narazení prvého sudu, sa zlatistého moku dočkali tisícky návštevníkov, ktorí väčšinou dorazili v slávnostnom oblečení – ženy v pestrofarebných dirndloch a muži v kožených nohaviciach.

Za najlacnejšie litrové pivo tu dáte 10,60 eura, najdrahšie stojí 10,95 eura. Vlani sa rozmedzie pohybovalo medzi 10,40 až 10,70 eura. Napriek tomu, že sa cena piva za ostatné roky pravideľne zvyšuje, organizátori očakávajú, že tento rok sa vyčapuje takmer sedem miliónov litrov zlatistého moku.

Po prvý krát sa dá za pivo zaplatiť mobilným telefónom, vďaka novej aplikácii. Ako sprievodca areálom Tereziánskej lúky poslúži ďalšia aplikácia. Hodí sa napríklad na vyhľadanie voľných miest v pivných stanoch, ktorých tu postavili viac ako tri desiatky. Chmeľový nápoj ponúkajú tradiční mnichovsí Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu. Ich výrobky sa dajú vychutnávať každý všedný deň od desiatej dopoludnia do pol jedenástej večer. Počas víkendov je možné s degustáciou začať o hodinu skôr. Okrem piva na návštevníkov čakajú typické pochutiny v podobe praclíkov, klobás či grilovaných kureniec.

Pivné slávnosti sa datujú od októbra 1810, keď ich po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za  Mníchovom. Bola to slávnosť s konskými dostihmi. Podujatie malo úspech a začalo sa usporadúvať pravidelne ako októbrová slávnosť. Názov sa zachoval aj po tom, čo začiatok posunuli na september, kvôli teplejšiemu počasiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy