BIS: Globálny dlh je vyšší, než sa uvádza

, ČTK Foto: thinkstock

Globálny dlh by mohol byť až o 13 biliónov dolárov vyšší, než sa uvádza. Tradičné postupy totiž neberú do úvahy finančné deriváty, ktoré sa používajú na zaistenie obchodných transakcií a dlhopisov v cudzích menách.

Vo svojej správe to uviedla Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS). Jej experti ale pripúšťajú, že je ťažké odhadnúť riziká, ktoré tento rozdiel predstavuje. Hlavné obavy sa spájajú s prepadom likvidity podobnému tomu, aký nastal pri ostatnej finančnej kríze pri swapoch a forwardoch, čo sú najrozšírenejšie finančné deriváty.
 


Swap
Termínová zmluva, ktorou sa dva ekonomické subjekty zaväzujú vymeniť si medzi sebou buď dohodnuté predmetné aktíva alebo finančné toky za vopred pevne stanovených podmienok.

Forward
Zmluva medzi dvoma stranami uzavretá v súčasnosti o povinnosti predať alebo kúpiť nejaké podkladové aktívum v stanovenom čase v budúcnosti za cenu stanovenú vopred v súčasnosti, pričom obchod sa uskutočňuje mimo burzy.


Čiastka 13 biliónov dolárov presahuje súhrnný bilančný dlh 10,7 bilióna USD, ktorý podľa záznamov mali firmy a vlády okrem USA ku koncu marca tohto roka. Skutočnosť, že sa tieto menové deriváty podľa súčasných pravidiel neobjavujú v bilanciách finančných a nefinančných inštitúcií znamená, že sa vie len veľmi málo o tom, kde sa tento dlh nachádza.

Súvisiace články

Aktuálne správy