Miera voľných pracovných miest v EÚ v druhom kvartáli stúpla

Počas apríla až júna tohto roka miera voľných pracovných miest v Európskej únii bola 2 %, medzikvartálne sa zvýšila z úrovne 1,9 % a vzrástla aj medziročne z hodnoty 1,8 %.

Miera voľných pracovných miest v eurozóne bola v druhom kvartáli tohto roka 1,9 percenta. Medzikvartálne sa nezmenila, ale medziročne stúpla z úrovne 1,7 percenta, na ktorej bola v druhom štvrťroku vlaňajška. V rámci celej Európskej únie bola počas apríla až júna miera voľných pracovných miest 2 percentá, čiže sa medzikvartálne zvýšila z úrovne 1,9 percenta a vzrástla aj medziročne z hodnoty 1,8 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat. Mieru voľných pracovných miest Eurostat definuje ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k súčtu celkového počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Na Slovensku bola miera voľných pracovných miest počas apríla až júna jedno percento, čiže medzikvartálne sa nezmenila, ale medziročne klesla z úrovne 1,1 percenta. V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa miera voľných pracovných miest medziročne najviac znížila na Cypre, a to o 0,2 percentuálneho bodu. Po Cypre nasledovali Slovensko, Bulharsko a Grécko, v ktorých klesla zhodne o 0,1 bodu. Naopak, najvýraznejšie stúpla v Českej republike (0,7 bodu), Holandsku a Rakúsku (zhodne 0,6 bodu) a v Belgicku a Slovinsku (zhodne 0,5 bodu).

Najvyššia miera voľných pracovných miest bola v druhom kvartáli tohto roka v Českej republike (3,6 %), Belgicku (3,3 %), Nemecku (2,7 %), Holandsku, Rakúsku a Veľkej Británii (zhodne 2,6 %) a vo Švédsku (2,5 %). Najnižšia bola v Grécku (0,7 %), v Bulharsku, Španielsku a na Cypre (zhodne 0,8 %) a v Portugalsku (0,9 %).

V priemysle a stavebníctve eurozóny bola v druhom kvartáli tohto roka miera voľných pracovných miest 1,6 percenta a v sektore služieb bola na úrovni 2,2 percenta. V rámci celej EÚ bola v priemysle a stavebníctve 1,7 percenta a v službách 2,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy