On-line bankovníctvo likviduje pracovné miesta: V EU museli zavrieť takmer 5 percent pobočiek

, ČTK Foto: thinkstock

Výhody internetového a mobilného bankovníctva objavuje čoraz viac ľudí. To je dôvod prečo európske banky za ostatný rok museli uzavrieť 9100 pobočiek a prepustiť okolo 50 tisíc zamestnancov. Uvádza sa to v správe Európskej bankovej federácie.

Počet bankových pobočiek v Európskej únii vlani klesol o 4,6 percenta na 189 tisíc a počet zamestnancov na 2,8 milióna čo je najmenej od roku 1997.

Od roku 2008 nadobro zavrelo dvere celkom 48 tisíc bankových pobočiek, čo predstavuje asi pätinu celkového počtu. Banky sa týmto spôsobom snažia  obmedziť náklady nielen kvôli rozmáhajúcemu sa internetovému a mobilnému bankovníctvu, ale j kvôli nízkym úrokovým sadzbám, ktoré majú negatívny dopad na ich príjmy z úverov či investícií.

Niektoré banky sa snažia udržať nad vodou aj spoplatňovaním doteraz zdarma poskytovaných služieb, ako je vedenie základných bankových účtov a výbery hotovosti. Od roku 2009 je vidieť trend konsolidácie sektoru. Len za vlaňajšok sa počet bánk znížil o 6 percent na 6596 finančných inštitúcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy