Španielska ekonomika rástla rýchlejšie, než sa čakalo

Podľa revidovaných údajov štatistického úradu krajiny sa hrubý domáci produkt v roku 2016 zväčšil o 3,3 % po raste o 3,4 % v predchádzajúcom roku.

Španielskej ekonomike sa v uplynulých dvoch rokoch darilo o niečo lepšie, než uvádzali skoršie odhady. Podľa revidovaných údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad krajiny, sa hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2016 zväčšil o 3,3 % po raste o 3,4 % v predchádzajúcom roku. Španielske úrady pôvodne informovali, že ekonomika sa v rokoch 2015 a aj 2016 zväčšila zhodne o 3,2 %. Vláda v Madride je presvedčená, že obdobie silného rastu bude pokračovať. Minister hospodárstva Luis de Guindos nedávno vyhlásil, že tohtoročný výkon ekonomiky veľmi pravdepodobne prekoná vlaňajšiu úroveň.

Španielsko sa v závere roka 2013 vynorilo z dlho trvajúcej recesie. V súčasnosti španielska ekonomika patrí k najrýchlejšie rastúcim v rámci EÚ. Krajinu však stále trápi vysoká miera nezamestnanosti, ktorá bola v júli na úrovni 17,1 % druhá najvyššia v Európskej únii po Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy