Počul som, že je to skvelá investícia: Severná Kórea verí Bitcoinom, avšak z iného dôvodu

, qz Foto: TASR/AP

Najnovší verejný činiteľ, ktorý naskočil na vlnu kryptomeny nie je nikto iný ako Kim Čong-un.

Zatiaľ čo severokórejskí hackeri už celé roky útočia v zahraničí, najmä proti Južnej Kórei, aktuálna  správa od bezpečnostnej firmy FireEye konštatuje, že krajina najnovšie začlenila ďalší prvok do svojho on-line boja. Opiera sa o nárast popularity kryptomien, a tiež to má byť odveta za nové tvrdšie sankcie zo strany medzinárodného spoločenstva.

Od mája 2017 severokórejskí útočníci rozpútali kybernetické ataky voči najmenej trom juhokórejských burzám obchodujúcim s kryptomenami. Jeden z nich bol dokonca podľa správy FireEye úspešný a krádež finančných prostriedkov sa podarila. Niektoré z útokov využili spear phishing, proces, pri ktorom sa posielajú podvodné e-maily s úmyslom šíriť škodlivý softvér. Firma podozrieva útočníkov zo Severnej Kórey, ktorí rozposlali e-mailom dokumenty, ktoré sa javili akoby súviseli s daňovou povinnosťou. Dostali ho  niektoré organizácie v Južnej Kórey ktoré sa zaoberajú s obchodovaním kryptomien, v snahe narušiť ich bezpečnosť a ukradnúť Bitcoiny.

Tieto tri útoky sa zhodujú s viacerými nedávnymi správami o kybernetických útokoch. Medializované správy hovoria o tom, že v apríli boli ukradnuté Bitcoiny za zhruba 5,3 milióna dolárov z Yapizonu, významnej juhokórejskej burzy. V júli spravodajské oddelenia odhalili, že "miliardy" kórejského wonu boli odcudzené z Bithumb, jednej z najväčších búrz v Južnej Kórei. Väčšina odborníkov sa domnieva, že aj za útokom WannaCry ransomware, ktorý v máji napadol počítače vo veľkých spoločnostiach a verejných inštitúciách na celom svete, stojí Severná Kórea.

Je možné, že Severná Kórea sa čoraz viac zaujíma o Bitcoiny, pretože sankcie obmedzujú jej tradičné peňažné rezervy. Aktualizované sankcie zo strany Organizácie Spojených národov napríklad zakazuje dovoz textilu z tejto krajiny. Po získaní Bitcoinov, či inej kryptomeny by si ich Severná Kórea mohla vymeniť na burze a získať tak potrebnú ​​hotovosť, pretože jej hlavné cesty k zarábaniu peňazí sa postupne jedna za druhou prerušujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy