Kanadská firma Eldorado Gold zastavila ťažbu zlata v Chalkidiki

Jedna z najväčších investícií v Grécku v oblasti ťažby zlata je ohrozená. Kanadská firma Eldorado Gold na protest proti byrokratickým prekážkam a prieťahom od 22.

Jedna z najväčších investícií v Grécku v oblasti ťažby zlata je ohrozená.
Kanadská firma Eldorado Gold na protest proti byrokratickým prekážkam a prieťahom od 22. septembra z veľkej časti zastavuje ťažbu a rozvoj na náleziskách v regióne Chalkidiki. Spoločnosť dnes odôvodnila svoje rozhodnutie „meškaním gréckej vlády s vydaním licencií“. Preto môže firma pokračovať len v prácach, ktoré sa týkajú údržby existujúcich zariadení a ochrany životného prostredia.
Eldorado Gold je jedným z najväčších zahraničných investorov v Grécku, kde prevádzkuje svoju divíziu Hellas Gold. Ťažba firmy sa na severe Grécka stretla s veľkým odporom zo strany lokálnych komunít z ekologických dôvodov, pričom protesty sa často končili násilnosťami.
Eldorado Gold má problémy v Chalkidiki od roku 2015, keď moc v krajine prevzala vláda premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá najprv zastavila ďalší rozvoj zlatého náleziska Skouries na turistami vyhľadávanom polostrove Chalkidiki a oznámila, že celý projekt prehodnotí. Kanadská firma tu z tohto dôvodu dočasne zastavila svoje operácie už v roku 2016.
Vláda však neskôr pod tlakom súdnych rozhodnutí, ktoré dali kanadskej firme za pravdu, zmenila svoju politiku a udelila Eldorado Gold niektoré povolenia a licencie. V uplynulých mesiacoch prišlo k ďalším prekážkam. Grécka vláda zatiaľ nereagovala na vyhlásenia kanadskej firmy. Eldorado Gold podľa vlastných slov v Chalkidiki doteraz investovala približne 2,5 miliardy eur a zamestnáva tu takmer 2400 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy