Vývoj na akciovom trhu USA bol v závere týždňa zmiešaný

Index Standard & Poor's 500 klesol o 0,1 %, technologický Nasdaq si pohoršil o 0,6 %, ale priemyselný index Dow Jones o 0,1 % stúpol a index menších spoločností Russell 2000 vzrástol tiež o 0,1 %.

Vývoj na americkom akciovom trhu bol v piatok zmiešaný. Hurikán Irma naďalej pustošil karibské ostrovy a viac ako milión ľudí v amerických štátoch Florida a Georgia dostalo príkaz na evakuáciu. Odborníci sa domnievajú, že tropické búrky spomalia rast ekonomiky USA za tretí kvartál. Hoci spomalenie hospodárstva pravdepodobne bude iba dočasné, David Chalupnik zo spoločnosti Nuveen Asset Management povedal, že vplyv na akciový trh môže pretrvávať, pretože pre investorov bude ťažké povedať, v akom rozsahu sú problémy ktorejkoľvek firmy spôsobené počasím.

Index Standard & Poor’s 500 klesol o 0,1 percenta na 2 461,43 bodu a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,6 percenta na 6 360,19 bodu. Priemyselný index Dow Jones však stúpol o 0,1 percenta na 21 797,79 bodu a index menších spoločností Russell 2000 si prilepšil tiež o 0,1 percenta, a to na 1 399,43 bodu.

Poisťovne, ktoré v uplynulých dňoch oslabili, v piatok vymazali časť svojich strát, ale technologické a energetické spoločnosti si pohoršili. Poisťovňa Chubb stúpla o 4,4 percenta a poisťovacia spoločnosť XL Group si pripísala 5,8 percenta. Investori však aj tak očakávajú, že poisťovacie odvetvie bude mať v dôsledku hurikánov Irma a Harvey veľké straty. Banky v piatok tiež mierne stúpli po tom, ako výrazne klesli vo štvrtok. Spoločnosti Equifax, ktorá funguje a register dlžníkov, evidovala najväčší jednodňový pokles od roku 1999 po tom, ako informovala, že od polovice mája do konca júla sa hakeri dostali k číslam sociálneho poistenia a iným informáciám o 143 milónoch Američanoch. Hodnota akcií firmy sa prepadla o 13,7 percenta. Oslabili aj konkurenčné firmy TransUnion a Experian. Nedarilo sa ani energetickým spoločnostiam, keďže cena ľahkej americkej ropy sa znížila o 3,3 percenta.

Európske akciové trhy sa v piatok tiež vyvíjali zmiešane. Index nemeckej burzy DAX posilnil o 0,1 percenta, ale britský akciový index FTSE 100 si pohoršil o 0,3 percenta a francúzsky index CAC 40 oslabil o necelých 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy