Francúzsky prezident E. Macron podporil vytvorenie Európskeho menového fondu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes podporil nemecký návrh na vytvorenie Európskeho menového fondu (EMF). Zdôraznil však, že hlavným cieľom má zostať rozpočet eurozóny.
Macron chce výrazne prehĺbiť spoluprácu a integráciu krajín v rámci eurozóny a požaduje pre menovú úniu vytvorenie spoločného ministerstva financií a parlamentu rovnako ako samostatného rozpočtu, ktorý by v budúcnosti pomáhal v rámci eurozóny tlmiť ekonomické šoky a zvládať krízy.
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhol zmeniť Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) na Európsky menový fond. V kompetencii EMF by potom bola podpora členských štátov eurozóny, ktoré by sa ocitli v problémoch.
„Mali by sme smerovať k Európskemu menovému fondu, ale to by sa v žiadnom prípade nemalo miešať s rozpočtom eurozóny,“ povedal Macron počas návštevy Atén.
Francúzsky prezident ocenil grécke reformy a úsporné opatrenia a zopakoval svoju výzvu krajinám eurozóny týkajúcu sa zníženia dlhovej záťaže Grécka.
Grécky prezident Prokopis Pavlopoulos vyhlásil, že Atény podporujú snahu Francúzska o prehĺbenie integrácie eurozóny. ESM je podľa neho potrebné reformovať a v Európe by mal nahradiť Medzinárodný menový fond (MMF).
„Rešpektujeme MMF, ale lepšie dokážeme riešiť veci s organizáciou, ktorá bola vytvorená s európskou mentalitou e rozumie špecifikám eurozóny,“ povedal Pavlopoulos francúzskemu prezidentovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy