Ku koncu júla schválili banky cez 210 tisíc hypoték

V medziročnom porovnaní je to nárast o 6,2 %.

Banky schválili ku koncu júla 210 536 nových zmlúv na hypotekárne úvery. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, v medziročnom porovnaní je to nárast o 6,2 %. Ku koncu júla minulého roka ich bolo totiž 198,2 tisíca. Hranicu 100 tisíc úverov banky prekročili v júni 2007, dvestotisícovú hranicu v septembri 2016 a stav zmlúv každomesačne narastá.

Počet uzavretých zmlúv z reálne čerpaných hypotekárnych úverov bol na konci siedmeho mesiaca tohto roka vyše 154,4 tisíc. Celková výška nesplatených istín z hypotekárnych úverov predstavovala 5,81 mld. eur. Celková menovitá hodnota vydaných hypotekárnych záložných listov, čo sú dlhopisy kryté záložným právom k nehnuteľnosti, bola na konci júla vo výške 4,952 mld. eur. Celková menovitá hodnota predaných hypotekárnych záložných listov predstavovala 4,747 mld. eur.

Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy