Maslo na nemeckých pultoch: V Aldi je od zavedenia eura najdrahšie

, Frankfurter Allgemeine Zeitung Foto: TASR/AP

V nemeckom diskontnom reťazci Aldi sa štvrť kila masla predáva za 1,99 eura. Ako informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung, ide o najvyššiu cenu od zavedenia eura v roku 2002. Ostatné nemecké supermarkety spravidla upravujú cenovú politiku práve podľa Aldi.

Nemecké mliekarne neočakávajú, že by ceny v blízkej budúcnosti mohli klesať. Hlavnými príčinami zdražovania sú stúpajúce náklady na suroviny, predovšetkým čoraz drahší mliečny tuk, uviedol reťazec s tým, že nákupné ceny v zásade kopírujú trhové princípy ponuky a dopytu.

Podľa vedúceho nemeckého mliekarenského priemyslu Eckarda Heusera, farmári prestali vyrábať mlieko alebo ho produkujú menej. Naopak, dopyt po masle, ale aj po smotane, je v Nemecku vysoký  a naďalej rastie. Ešte v máji sa maslo v nemeckých supermarketoch predávalo na úrovni 1,29 eura.

Vzhľadom k výraznému zdražovaniu sa cenový rozdiel masla medzi susednými krajinami začína čoraz viac stierať. V Nemecku mliečne výrobky, ako napríklad maslo, patria do zvýhodnenej sadzby DPH vo výške sedem percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy