Tuky majú vo výžive nezastupiteľnú úlohu

Tuky plnia v ľudskom organizme dôležité funkcie. Sú najdôležitejšou energetickou rezervou, tepelným izolátorom, pomáhajú vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch. Taktiež sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín nevyhnutných pre ľudský organizmus. Upozornil na to dnes v Bratislave na podujatí organizovanom Potravinárskou komorou Slovenska (PSK) odborník na zdravú výživu Peter Minárik.
Od 13. decembra 2016 musia výrobcovia potravín povinne uvádzať v označení potravín výživové hodnoty. Jednou z nich je aj množstvo tuku a nasýtených mastných kyselín. Denne sa odporúča najviac 10 % nasýtených mastných kyselín z celkového energetického príjmu.
O potravinách, ich kvalite a vplyve na zdravie je podľa Minárika množstvo mýtov, ktoré nie vždy zodpovedajú skutočnosti. Napríklad v poslednom čase sa veľa hovorí o škodlivých účinkoch palmového oleja na organizmus. Odborník však vysvetľuje, že ak sa takýto olej použije v kombinácii s inými rastlinnými olejmi, výsledný pomer medzi nasýtenými a nenasýtenými kyselinami môže mať priaznivý účinok na zdravie.
Pre zdravie ľudí, ako ukazuje výskum, sú škodlivé tie transmastné kyseliny, ktoré vznikajú chemickými reakciami napríklad pri vyprážaní potravín alebo pri priemyselnom stužovaní rastlinných olejov za pomoci vodíka a katalyzátora. Potraviny, ktoré ich obsahujú, zvyšujú v krvi cholesterol a podporujú vznik kardiovaskulárnych chorôb, upozorňuje Minárik.
Stužené tuky boli v minulosti častou súčasťou margarínov. Posledné roky sa však margaríny určené na natieranie vyrábajú inými technológiami, pri ktorých sa transmastné kyseliny netvoria a výrobky ich obsahujú iba v stopách, čo je menej ako percento z celkového množstva tuku.

Súvisiace články

Aktuálne správy