Ktoré krajiny v súčasnosti obchodujú so Severnou Kóreou?

, Fortune Foto: SITA/AP

Po tom, čo Severná Kórea medializovala, že v nedeľu otestovala vodíkovú bombu, americký prezident Donald Trump pohrozil, že zastaví "všetok obchod s krajinou, ktorá obchoduje so Severnou Kóreou".

Trumpove slová boli interpretované ako odkaz pre Čínu, ktorá sa podieľa z 90 % na zahraničnom  obchode Severnej Kórei, píše CNNMoney. Trump predtým vyzval Čínu, aby urobila viac, pre obmedzenie jadrových ambícií Severnej Kórei. Experti však tvrdia, že Peking nie je ochotný podniknúť drastické kroky, ktoré by mohli viesť k zmene režimu.

Čína je však aj najväčším obchodným partnerom Spojených štátov, pričom vývoz a dovoz medzi oboma krajinami dosiahol v roku 2016 takmer 650 miliárd dolárov. Akékoľvek obmedzenia by mohli mať hrozivé následky pre americké firmy, ktoré obchodujú s Pekingom.

Okrem Číny je ešte niekoľko ďalších krajín, ktoré obchodujú so Severnou Kóreou. Pchjongjang tiež obchodoval s Indiou, Pakistanom, Ruskom, Thajskom a Filipínami, ako to vyplýva z údajov z roku 2015 Informačného strediska pre ekonomickú komplexnosť na Massachusetts Institute of Technology. Najväčšie vývozné destinácie Severnej Kórei zahŕňajú
Čínu, vo výške 2,3 miliardy USD,
Indiu, vo výške 97,8 milióna USD,
Pakistan, asi 43,1 milióna dolárov,
Burkinu Faso so 32,8 milióna dolárov
a niekoľko ďalších ázijských krajín spoločne s 26,7 milióna dolárov.

Dovoz prevažne pochádza
z Číny, vo výške 2,95 miliardy dolárov,
z Indie, vo výške 108 miliónov dolárov,
z Ruska,  za 78,2 milióna dolárov,
z Thajska, za 73,8 milióna dolárov
a z Filipín, za 53,2 miliónov dolárov.

Niektoré z týchto údajov už môžu byť zastarané, napríklad India zakázala väčšinu obchodov so Severnou Kóreou v apríli tohto roka, po tvrdších sankciách zo strany OSN.

Súvisiace články

Aktuálne správy