Putin o hroziacej globálnej katastrofe: Americký prístup je smiešny!

, Reuters Foto: SITA/AP

Putin tvrdí, že prísnejšie sankcie voči Severnej Kórei sú bezvýznamné a varuje pred globálnou katastrofou.

Putin si myslí, že sankcie by mohli viesť k veľkému ľudskému utrpeniu. Po summite BRICS v Číne varoval tiež pred ďalším zvyšovaním vojenskej hystérie okolo Severnej Kórei.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že uloženie prísnejších sankcií pre Severnú Kóreu kvôli programu jadrových rakiet by bolo kontraproduktívne. Dodal, že hrozba vojenskej akcie môže spôsobiť "globálnu katastrofu".

Putin, ktorý hovoril po summite krajín BRICS v Číne, kritizoval postup americkej diplomacie v kríze a opätovne vyzval lídrov k spoločným rozhovorom. Putin povedal, že Pchjongjang nezastaví svoj raketový program, kým sa nebude cítiť bezpečne. "Rusko odsudzuje cvičenia Severnej Kórey, domnievame sa, že ide o provokáciou … Zvyšovanie vojenskej hystérie však nepovedie k ničomu dobrému, mohlo by to viesť ku globálnej katastrofe," povedal novinárom. "Neexistuje žiadna iná cesta okrem tej pokojnej."

Rusko, ktoré má spoločnú hranicu so Severnou Kóreou, sa opakovane pripojilo k Číne a vyzvalo k rokovaniam s Pchjongjangom, čo naznačuje, že Spojené štáty a Južná Kórea zastavia všetky svoje vojnové aktivity výmenou za to, že Severná Kórea zastaví svoj testovací program.

Hoci Moskva opisuje dodatočné sankcie ako "cestu k ničomu", Putin uviedol, že Rusko je pripravené diskutovať o "niektorých podrobnostiach" v súvislosti s touto otázkou. Ruský vodca taktiež odmietol postoj Spojených štátov, keď povedal, že je neopodstatnené, aby Washington požiadal Moskvu o pomoc so Severnou Kóreou po odsúdení ruských spoločností, ktorých úradníci USA obvinili z porušenia sankcií v Severnej Kórei. "Je absurdné, aby sme sa dostali na rovnaký (sankčný) zoznam ako Severná Kórea a potom nás požiadali o pomoc pri ukladaní sankcií na Severnú Kóreu," povedal Putin. "Robia to ľudia, ktorí si zamieňajú Austráliu s Rakúskom," dodal.

Spojené štáty vzniesli myšlienku vyžadovať od všetkých krajín, aby znížili ekonomické väzby so Severnou Kóreou, aby sa pokúsili dotlačiť Pchjongjang k zmene svojho správania sa. V prípade Moskvy by to znamenalo koniec zamestnávaniu severokórejských robotníkov, z ktorých desiatky tisíc pracujú v Rusku a zastavenie dodávok paliva do Pchjongjangu. Rusko takýto prístup doteraz odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy