Ceny nových bytov vo Frankfurte nad Mohanom prudko rastú

Ceny nových luxusných bytov vo Frankfurte nad Mohanom sa za uplynulý rok zvýšili až o 25 %. Dôvodom sú vyhliadky na príchod bankárov z Londýna.
Prípravy na vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) nútia banky a investorov v Londýne, aby si hľadali nové oficiálne sídlo v niektorej z krajín bloku, ak chcú bez prekážok podnikať v celej EÚ tak, ako doteraz.
Medzi londýnskymi bankármi sú najpopulárnejšími práve Frankfurt nad Mohanom a írsky Dublin. V nemeckom meste totiž sídli Európska centrálna banka (ECB) a ďalšie dôležité úrady. A atraktivitu Dublinu zase zvyšuje fakt, že sa tam hovorí po anglicky, čo uľahčí adaptáciu rodinám bankárov.
Ceny bytov v nemeckom finančnom centre v dôsledku toho prudko rastú. Napríklad v prípade luxusného bytu s dvoma spálňami sa už priblížili k hranici 1 milióna eur. Frankfurt nad Mohanom, ktorý je často označovaný za najnudnejšie mesto v Nemecku, sa stáva jedným z najdrahších miest v krajine.
Okrem bytových domov sa vo Frankfurte nad Mohanom vo veľkom stavajú aj nové kancelárske budovy. Mesto pripravuje výstavbu 20 mrakodrapov v priebehu piatich rokov. Budú v nich kancelárie aj byty.
V súčasnosti tvorí panorámu Frankfurtu nad Mohanom viac ako 30 výškových budov. Čulý stavebný ruch naštartovalo už pred pár rokmi zníženie úrokových sadzieb. No vyhliadky na príchod bankárov z Londýna ešte zvýšili nadšenie investorov na realitnom trhu, ale aj ceny bytov.
„Sme pripravení na brexit,“ povedal Mark Gellert, hovorca oddelenia plánovania na radnici. Je presvedčený, že ľudia, ktorí pre brexit prichádzajú do Frankfurtu nad Mohanom, využijú ponuku nových a drahých bytov.
Štatistické údaje ukázali, že najviac stúpajú ceny nových luxusných bytov v módnych štvrtiach, zatiaľ čo iné nehnuteľnosti v menej zaujímavých lokalitách sú stále cenovo dostupné.
Podobný rast cien rezidenčných nehnuteľností zažíva aj Dublin. Podľa štatistík sa ceny bytov v írskej metropole v júni zvýšili medziročne o 11 %.
Štúdia, ktorú si nedávno objednala agentúra Frankfurt Economic Development, predpovedá, že v nemeckom finančnom centre bude do štyroch rokov 10.000 bankárov a finančných profesionálov. A ich príchod by mohol priniesť viac ako 41.000 ďalších pracovných miest, od realitných agentov až po taxikárov a stavebných robotníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy