HDP Poľska sa tento rok zrejme zvýši viac, ako sa čakalo

Poľská ekonomika tento rok zrejme dosiahne väčšie tempo rastu, ako vláda pôvodne očakávala. Uviedol to zástupca ministra financií Wieslaw Janczyk pre agentúru PAP.
„Zdá sa, že plánovaný rast hospodárstva, ktorý mal podľa zákona o rozpočte dosiahnuť v tomto roku 3,6 %, bude vyšší,“ povedal Janczyk.
To podľa neho ukazuje, že poľská ekonomika je v dobrom stave. Janczyk dodal, že dosiahnutie plánovaného deficitu by bolo ďalším príkladom dobrého stavu hospodárstva.
Zákon o rozpočte počíta s deficitom v tomto roku na úrovni 59,3 miliardy zlotých (13,85 miliardy eur). Poľsko pritom za prvých šesť mesiacov 2017 zaznamenalo prebytok vo výške 5,9 miliardy PLN, uviedol Janczyk.
Zdôraznil, že podľa Eurostatu patrí Poľsko medzi najrýchlejšie rastúce krajiny medzi desiatimi najväčšími európskymi ekonomikami.
Z predbežného odhadu poľského štatistického úradu GUS vyplýva, sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v 2. štvrťroku 2017 medziročne zvýšil o 3,9 % a medzikvartálne o 1,1 %.
Harmonizovaný HDP Poľska však podľa Eurostatu vzrástol v období apríl – jún medziročne o 4,4 % a medzikvartálne o 1,1 %. To je štvrté najväčšie medziročné tempo rastu v rámci celej Európskej únie po Rumunsku (5,7 %), Lotyšsku (4,8 %) a Českej republike (4,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy