Rusi sa tešia: Ovocie a zelenina by mali byť v septembri lacnejšie až o 80 %

, Izvestija Foto: TASR/AP

Ceny potravín v Rusku by mali v septembri prudko klesnúť. Najviac pôjde dolu ovocie a zelenina. Podľa ministerstva hospodárskeho rozvoja Ruskej federácie by sa ceny v septembri mali znížiť o päťnásobok. Budú stáť zhruba dvadsať percent toho, za koľko sa predávali v júni tohto roka.

Optimizmus ministerských prognóz zdieľajú aj niektoré profesijné združenia. Dôvodom je tohtoročná skvelá úroda. Podľa výpočtov ministerstva by mali ceny potravín, okrem ovocia a zeleniny, klesnúť v septembri o 1,3 percenta. Zelenina má šancu zlacnieť o 79,6 percenta, uviedlo ministerstvo v správe s názvom "Predpoveď ruského ekonomického a sociálneho rozvoja na rok 2018 a plánovacie obdobie 2019 a 2020", ktorý má k dispozícii denník Izvestija.

Ministerstvo oznámilo, že sa spracovalo podrobná predpoveď na zostávajúce mesiace tohto roka. Ceny ovocia a zeleniny boli založené na revízii cenovej hladiny a výsledkoch zberu zemiakov, cibule, kapusty, mrkvy, uhoriek, paradajok, jabĺk, broskýň a banánov. V roku 2018 by ceny týchto komodít mali byť zhruba na rovnakej úrovni ako v tomto roku – hovorí ministerský dokument a pestovatelia súhlasia s takýmito závermi, píše Izvestija.

Združenie pestovateľov zeleniny napríklad tvrdí, že v septembri 2016 boli ceny ich výrobkov takmer o 40 percent nižšie ako tri mesiace predtým. Napríklad kilo rajčiakov vyšlo v júni 2016 cenu 150 rubľov (asi 2,2 eura) a v septembri toho istého roka to bolo už len kilo za 64 rubľov (0,92 eura). Tento rok by mal byť pokles cien ešte markantnejší. Tohtoročné vysoké ceny na začiatku leta boli podľa ministerstva rozvoja tiež spôsobené nedostatkom niektorých miestnych potravín. Ich výpadok bol nahradený drahším dovozom.

Súvisiace články

Aktuálne správy