Priepasť sa prehlbuje: Bez rovnosti príjmu niet rovnosti príležitostí

, The Conversation Foto: thinkstock

Výskumy opakovane poukazujú na jasné prepojenie medzi vysokou úrovňou nerovnosti príjmov a nízkou úrovňou sociálnej mobility. Amerika ani zďaleka nie je krajinou príležitostí, USA majú veľmi nízku sociálnu mobilitu. Oveľa väčšiu pravdepodobnosť na dosiahnutie "amerického sna", máte v Dánsku.

Sociálna mobilita trpí vysokou príjmovou nerovnosťou. Ekonómovia tvrdia, že u mladých ľudí s nízkymi príjmami je menšia pravdepodobnosť, že investujú do svojho rozvoja ľudského kapitálu, čiže minú na vlastné vzdelanie, v spoločnosti kde prevláda príjmová nerovnosť. Mladí ľudia pravdepodobne upustia od štúdia na strednej škole vo viacerých nerovnakých štátoch USA alebo sa nezúčastnia vzdelávania a odbornej prípravy v iných nerovnomerne bohatých krajinách. Priemerné výsledky v matematických a gramotnostných testoch sú nižšie vo viacerých nerovnakých krajinách.

Nie je to tak, že by mladí ľudia v nerovnakých spoločnostiach nemali v tomto smere žiadne túžby. V skutočnosti sa s väčšou pravdepodobnosťou usilujú dosiahnuť úspech. Smutná vec je, že ho pravdepodobne nikdy nedosiahnu.

Spôsoby, ktorými nerovnosť brzdí sociálnu mobilitu, ďaleko presahujú len dosiahnuté vzdelanie. V nerovných spoločnostiach má viac rodičov duševné choroby alebo problémy s drogami a alkoholom. Je pravdepodobnejšie, že budú mať na krku dlh a musia pracovať viac. Tým sa len zvyšuje stres v ich rodinnom živote. Viac mladých žien príliš skoro otehotnie a viac mladých mužov bude považovať násilie za bežnú súčasť života.

V boji proti príjmovej nerovnosti môžeme očakávať nielen zlepšenie sociálnej mobility, ale súčasne aj mnohé ďalšie problémy. Nestačí sa sústrediť len na riešenie vzdelávania, na zníženie chudoby a zvyšovanie minimálnej mzdy. Musí sa vyriešiť samotná nerovnosť a to zahŕňa zmenu kultúry v rozdeľovaní neoprávnených platov a bonusov na vrchole distribúcie príjmov. Môže to vyzerať ako neprekonateľná výzva, ale znižovanie nerovnosti vo všetkých krajinách a medzi všetkými krajinami je dnes jedným z 17 cieľov OSN pre trvalo udržateľný rozvoj (SDG).

Existujú ciele a ukazovatele na monitorovanie pokroku v oblasti znižovania nerovnosti. Za to by mala niesť zodpovednosť vláda. Špecifické politické odporúčania na riešenie sociálnej mobility však neraz vôbec neznižujú nerovnosti v príjmoch a bohatstve. Dôkazy, ktoré poukazujú na škody spôsobené sociálno-ekonomickou nerovnosťou, sa zvyšujú.

Prieskum britskej Social Mobility Commission nedávno zverejnil svoje výročné zistenia. Výsledky naznačili, že verejnosť podporuje progresívne zmeny. Až 48 % respondentov podporuje vyššie daňové a verejné výdavky, podpora výdavkov na výhody pre zdravotne postihnutých ľudí predstavuje až 67 %, a podiel ľudí, ktorí veria, systém sa dá oklamať a získať dávky neodôvodnene klesol 22 % – najnižšiu úroveň za 30 rokov. Podiel obyvateľov, ktorí si mysleli, že vláda by mala prerozdeľovať príjem bohatých smerom k chudobným bol až 42 %.  Je to silný mandát na zníženie nerovnosti v príjmoch a ukončenie úsporných opatrení.

 

Autormi sú profesori epidemiológie Kate Pickettová a Richard WilkinsonUniversity of York.

Súvisiace články

Aktuálne správy