Kontrola obchodu s drevom sa zákonom sprísni, žiada to EÚ

Kontrola obchodu s drevom sa sprísni, žiada to Európska únia (EÚ). Vyplýva to zo zverejneného návrhu zákona o uvádzaní dreva alebo výrobkov z dreva (zákon o dreve) z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Dátum nadobudnutia účinnosti zákona sa navrhuje na 1. januára 2018.
„Euronariadením z 20. októbra 2010, ktorým sa ustanovujú povinnosti hospodárskych subjektov uvádzajúcich na trh drevo a výrobky z dreva (EUTR) sa ukladá povinnosť príslušným štátnym orgánom a účastníkom na trhu s drevom alebo s výrobkami z dreva zamedziť a zabrániť vstupu dreva z nezákonnej ťažby alebo výrobku z takéhoto dreva na vnútorný trh, pričom každý členský štát má povinnosť zaviesť centrálnu evidenciu, určiť jeden alebo viac príslušných orgánov zodpovedných za vykonávanie EUTR a určiť sankcie za správne delikty v oblasti uvádzania dreva na trh,“ priblížil agrorezort.
Slovenská republika v súčasnosti, po viac ako 4 rokoch od účinnosti EUTR, nevie podľa MPRV stále preukázať splnenie jeho základných ustanovení, ktoré sú adresované pre členský štát, nakoľko sa tieto povinnosti doteraz neimplementovali príslušným zákonom. „EUTR, ako aj príslušné implementačné nariadenie, sa mali začať vykonávať od 3. marca 2013, pričom v SR bolo potrebné, aby sa od uvedeného dátumu vykonával štátny dozor pre účely EUTR voči novým subjektom uvedeným v nariadení, ktorými sú obchodníci (aj spracovatelia) a dovozcovia na trhu s drevom, monitorovacie organizácie a aby sa zabezpečila vymožiteľnosť práva vyplývajúca z EUTR,“ zdôvodnilo MPRV.
Návrh zákona sa týka aj euronariadenia z 20. decembra 2005, ktorým bol vytvorený licenčný systém FLEGT na dovoz dreva do Európskeho spoločenstva.
Nový zákon implementuje nariadenie EUTR, pričom úlohu ústredného orgánu štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na trh za Slovenskú republiku bude zabezpečovať MPRV, ktoré bude aj orgánom štátnej správy kompetentným na overovanie licencií FLEGT. V lesoch nevyhnutných pre potreby obrany štátu bude orgánom štátneho dozoru podľa EUTR Ministerstvo obrany SR. Ďalšími orgánmi štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na trh z lesných pozemkov sú okresné úrady v sídle kraja a okresné úrady.
„Vzhľadom na potrebu zabezpečenia kontroly obchodníkov s drevom, ako aj dovozcov a fyzických a právnických osôb uvádzajúcich drevo na trh z iných ako lesných pozemkov, orgánom štátneho dozoru bude právnická osoba zriadená ministerstvom, ktorú ministerstvo poverilo výkonom lesnícko-drevárskej inšpekcie,“ dodalo MPRV.

Súvisiace články

Aktuálne správy