Ceny elektriny pre domácnosti možno vzrastú

Môže za to nárast veľkoobchodných cien silovej elektriny na pražskej burze.

Slovenské domácnosti sa zrejme budú musieť pripraviť na zvyšovanie cien elektriny. Teda aspoň podľa vývoja veľkoobchodných cien silovej elektriny na pražskej burze. Ako vyplýva z aktuálnych údajov zverejnených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), cena jedného druhu elektriny sa na burze ku koncu minulého týždňa pohybovala na úrovni 44 eur a druhého typu elektriny na úrovni necelých 36 eur za megawatthodinu. Regulačný úrad pritom pri stanovovaní koncových cien elektriny pre domácnosti na tento rok počítal s veľkoobchodnou cenou elektriny vo výške približne 28 eur za megawatthodinu.

Takzvaná silová elektrina tvorila v minulom roku zhruba 33 % z koncovej ceny elektriny. Pre určenie maximálnej ceny elektriny pre domácnosti je pritom rozhodujúci aritmetický priemer denných cien druhého typu silovej elektriny na pražskej burze v prvom polroku. Veľkoobchodná cena tohto typu elektriny bola v prvom polroku tohto roka na úrovni od približne 31 eur do 33 eur za megawatthodinu. Veľkoobchodná cena prvého typu elektriny sa pohybovala od zhruba 36 eur do necelých 52 eur za megawatthodinu.

Pri zemnom plyne sú výkyvy pri cenách na burze pokojnejšie. Priemerná cena NCG, ktorá vstupuje do regulovanej ceny za dodávku plynu, sa podľa údajov European Energy Exchange (EEX) v tomto roku pohybuje na úrovni zhruba 17 eur za megawatthodinu. Aktuálne sa ceny a ich vývoj na burze EEX NCG Daily Reference Price pohybovali od 20 do 16 eur za megawatthodinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy