Stavebníctvo eurozóny aj celej EÚ v júni medzimesačne kleslo

Júnová produkcia stavebného odvetvia eurozóny medzimesačne klesla o 0,5 % a v rámci celej EÚ o 0,2 %. Slovenské stavebníctvo však medzimesačne posilnilo o 2,2 %.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v júni medzimesačne oslabila o 0,5 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,2 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, o ktorom informoval v piatok. Medziročne júnová výroba stavebného odvetvia eurozóny posilnila o 3,4 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 3,6 percenta.

Produkcia slovenského stavebníctva v júni medzimesačne posilnila o 2,2 percenta. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, bol medzimesačný rast slovenského stavebníctva druhý najlepší spoločne so stavebníctvom v Španielsku, ktoré sa tiež zväčšilo o 2,2 percenta. Výraznejšie medzimesačne stavebná výroba stúpla iba v Slovinsku, a to o 12,1 percenta. Po Slovensku a Španielsku nasledovalo Poľsko, ktorého stavebníctvo vzrástlo o 2,1 percenta. Najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej výroby evidovali v Nemecku (-1 %), Belgicku a Francúzsku (zhodne -0,7 %) a vo Veľkej Británii (-0,2 %).

Medziročne sa produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najvýraznejšie zväčšila v Maďarsku, a to o 27,2 percenta. Nasledovali Slovinsko (21,2 %), Švédsko (17,3 %) a Poľsko (13,4 %). Slovenské stavebníctvo v júni medziročne oslabilo o 0,5 percenta, čo bol druhý najhorší výkon v rámci EÚ. Najviac stavebná produkcia v júni oproti rovnakému mesiacu vlaňajška oslabila v Rumunsku, a to o 6,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy