Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júni klesol

Prebytok bežného účtu eurozóny v júni klesol na najnižšiu úroveň za takmer tri roky. Uviedla to dnes Európska centrálna banka (ECB).
Prebytok bežného účtu regiónu, ktorý platí eurom, sa v júni znížil na 21,2 miliardy eur z 30,5 miliardy eur v máji a bol tak najnižší od augusta 2014.
Prebytok eurozóny v obchode s tovarom sa pritom v júni zvýšil na 27,4 miliardy eur z májových 26,6 miliardy eur. Kladné saldo v obchode so službami naopak kleslo na 2,2 miliardy eur z 2,7 miliardy eur.
Primárny príjem regiónu sa v júni znížil na 4,6 miliardy eur z 11,3 miliardy eur mesiac predtým. Deficit sekundárneho príjmu v sledovanom mesiaci vzrástol na 13 miliárd eur z 10,1 miliardy eur v máji.
Za 12 mesiacov do konca júna 2017 zaznamenala eurozóna kumulovaný prebytok bežného účtu vo výške 336,5 miliardy eur, čo zodpovedá 3,1 % jej hrubého domáceho produktu (HDP).
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy