Wisconsin schválil Foxconnu daňové úľavy vo výške 3 mld. USD

Taiwanská spoločnosť má v štáte investovať do továrne ná výrobu displejov 10 mld. USD. Stimuly ešte musí schváli štátny Senát.

Dolná komora parlamentu v štáte Wisconsin vo štvrtok schválila daňové úľavy vo výške 3 mld. USD na podporu investície taiwanského výrobcu elektroniky Foxconn. Skôr než zákon podpíše guvernér Wisconsinu Scott Walker, musí stimuly potvrdiť štátny Senát. O podpore sa hlasovalo tri týždne po tom, ako prezident Donald Trump a republikánsky guvernér Walker spoločne oznámili dohodu, na základe ktorej má taiwanská spoločnosť v štáte investovať do továrne na výrobu displejov až 10 mld. USD a zamestnať v nej do 13 tis. ľudí.

Zákon schválila dolná komora štátneho parlamentu pomerom hlasov 59 ku 30, keď sa k 56 zástupcom republikánskej väčšiny pripojili aj traja demokratickí zákonodarcovia. Trump aj republikánsky guvernér Walker označujú investíciu za prelomovú. Kritici projektu naopak vyčítajú, že zaťaží daňových poplatníkov a bude mať negatívne dopady na životné prostredie.

Súvisiace články

Aktuálne správy