Dve strany mince: Zvyšovanie minimálnej mzdy pomáha nahradiť ľudí strojmi

, nber.org Foto:TASR/Milan Kapusta

Nový výskum ukazuje, že zvyšovanie minimálnej mzdy môže poslať niektoré nízkopríjmové časti obyvateľstva na úrad práce. Podporí to automatizáciu, varuje dvojica akademikov.

Politici, obzvlášť tí ľavicovo orientovaní, si od zvyšovania minimálnych miezd sľubujú zvýšenie životného štandardu tých najhoršie platených a najmenej kvalifikovaných pracovníkov. Mnoho štúdií však ukazuje, že zvyšovanie minimálnej mzdy často vedie skôr k prepúšťaniu a najímaniu brigádnikov alebo k tomu, že jeden človek nakoniec urobí prácu za dvoch.

S aktuálnou štúdiou prišla dvojica akademikov z London School of Economics a Kalifornskej univerzity v Irvine. Venovali sa v nej súvislosti medzi minimálnou mzdou a jedným z najčastejšie skloňovaných dôvodov za úbytkom pracovných miest na Západe – automatizáciou. Predavačku v supermarkete totiž môže, rovnako dobre ako brigádnička, nahradiť aj samoobslužná pokladňa.

Na základe štatistík z rokov 1980 až 2015 dvojica akademikov ukázala, že zvýšenie minimálnej mzdy podstatne znižuje podiel zamestnanosti v odvetviach, kde je práca človeka ľahko nahraditeľná technológiami. Tento fenomén je podľa nich obzvlášť silný, pokiaľ sa danou "automatizovateľnou" prácou živia starší ľudia.

Zároveň však autori štúdie upozorňujú, že sa riziká spojené s nezamestnanosťou kvôli automatizácii značne líšia naprieč rôznymi odvetviami. Dodávajú však, že čoskoro budú automatizovateľné aj ďalšie nízkopríjmové povolania, o ktorých si to teraz ešte nevieme predstaviť. Napríklad v oblasti prepravy. Kvôli mobilným aplikáciám typu Uber už prišli o prácu dispečeri. Autonómne vozidlá, ktoré už testujú v Ázii a v niekoľkých amerických štátoch, čoskoro môžu pripraviť o živobytie aj samotných taxikárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy