Medziročná inflácia v eurozóne sa v júli nezmenila

Júlová medziročná inflácia v eurozóne bola na úrovni 1,3 %, čiže v rovnakej výške ako v júni. Na Slovensku sa medziročná inflácia v júli zrýchlila na 1,5 % z júnovej úrovne 1 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa júli nezmenila a rovnako ako v júni bola na úrovni 1,3 percenta. V rámci celej Európskej únie bola júlová medziročná inflácia vo výške 1,5 percenta, čiže oproti júnu sa tiež nezmenila. Medzimesačne sa ceny v eurozóne znížili o 0,5 percenta a v rámci celej EÚ o 0,3 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa v júli zrýchlila na 1,5 percenta z júnovej úrovne 1 percento. Medzimesačne sa ceny na Slovensku podľa tejto metodiky v júli nezmenili. Najvyššiu medziročnú infláciu v rámci krajín EÚ mali v júli v Litve (4,1 %), Estónsku (3,9 %) a v Lotyšsku a Veľkej Británii (zhodne 2,6 %). Medziročný pokles cien v júli evidovali v Írsku (- 0,2 %) a na Cypre (- 0,1 %).

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne v júli smerom nahor posunulo zdraženie ubytovacích služieb, ktoré jej pridalo 0,1 percentuálneho bodu (pb), zdraženie balíčkov dovoleniek (+ 0,06 pb) a zvýšenie cien leteckej dopravy (+ 0,05 pb). Nadol medziročnú infláciu posunulo zlacnenie telekomunikácií, ktoré jej ubralo 0,11 pb, zníženie cien zeleniny (- 0,05 pb) a ovocia (- 0,04 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy