14-ty najbohatší človek planéty: Chcel byť policajtom, alebo predavačom v KFC, nikde ho nechceli

, CNBC;Bloomberg Foto: SITA/AP

Zakladateľ internetového obchodu Alibaba, Jack Ma, je ​​od tohto roku najbohatším Číňanom. Boli však časy, keď si nedokázal nájsť prácu. Podľa svojich slov sa usiloval po vyštudovaní o tridsať pracovných pozícií, nikde ho však nezobrali.

Miliardár Ma sa o svojich skromných začiatkoch rozhovoril počas prednášky na univerzite v kenskom Nairobi. Po absolvovaní vysokej školy vo svojom domovskom meste Chang-čou usilovne zháňal zamestnanie. Všetko márne. Postupne ho vraj odmietlo tridsať potenciálnych zamestnávateľov.

Ma usiloval o prácu v miestnom policajnom zbore. Na pohovor prišlo päť uchádzačov a zobrali štyroch. Tým piatym bol práve Ma. Rovnakú skúsenosť mal u fastfoodového reťazca KFC, dokonca ešte oveľa bolestnejšie. O prácu tam podľa jeho slov prišlo žiadať 24 ľudí a on jediný miesto nedostal.

Zúfalstvo dnes najbohatšieho Číňana dosiahlo takú úroveň, že o prácu dokonca súperil s vlastným bratrancom. "Stáli sme dve hodiny na slnku v dlhej fronte, aby sme sa stretli o post čašníka v štvorhviezdičkovom hoteli. Môj bratranec mal oveľa nižšie skóre, ale aj tak vzali jeho," zaspomínal si Ma, ktorý sa desaťkrát pokúšal dostať sa na Harvard.

Podľa päťdesiatdvaročného miliardára z toho plynie jasné ponaučenie. "Pokiaľ si nezvyknete na porážky, rovnako ako si boxer nezvykne prijímať rany, ako môžete vyhrať?" Položil si Ma rečnícku otázku pred poslucháčmi v Nairobi.

V rebríčku najbohatších ľudí sveta agentúry Bloomberg patrí zakladateľovi Alibaba štrnásta priečka s hodnotou majetku 44,1 miliardy dolárov. Od začiatku roka zarobil už takmer jedenásť miliárd dolárov, čím viac ako trojnásobne tromfol prvého Billa Gatesa. Trhová kapitalizácia Alibaba v súčasnosti dosahuje 400 miliárd dolárov.

Čínska internetová spoločnosť Alibaba Group Holding v prvom štvrťroku svojho finančného roka takmer zdvojnásobila čistý zisk na viac ako 14 miliárd jüanov, tržby sa zvýšili o 56 percent na 50,2 miliardy jüanov a prekonali očakávania trhu. Hlavným dôvodom je pokračujúci rast online predaja, ktorý tvorí najväčšiu časť príjmov.

Analytici v ankete agentúry Reuters predpovedali, že tržby vo štvrťroku dosiahnu v priemere 47,7 miliardy jüanov. Príjmy z internetového predaja vzrástli o 58 percent v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď rast predstavoval 59,5 percenta. Prvý finančný štvrťrok skončil v júni.

Alibaba, ktorá patrí k najhodnotnejším firmám v Ázii, profituje z pokračujúceho apetítu čínskych spotrebiteľov. Ľudia zvyšujú online nákupy prakticky všetkého, od potravín, cez oblečenie po luxusné výrobky.

Súvisiace články

Aktuálne správy