Na dovolenke s alkoholom za volantom: Ak odmietnete fúkať, nedoplatíte sa

, uamk Foto: TASR/R.Hanc;M.Baumann

Nikto nebude spochybňovať fakt, že alkohol za volant nepatrí. Ale čo zostatkový alkohol, ktorý by mohli namerať motoristovi v krvi? V prípade testu sa ukázať môže, hlavne na dovolenke, počas ktorej si chceme dožičiť všetkého viac. Sankcie za odmietnutie testu na alkohol za volantom zmapovali experti automotoklubu ÚAMK .

V mnohých krajinách za odmietnutie či už dychovej kontroly alebo testu alkoholu v krvi, hrozí vysoká  pokuta. Na to je potrebné pamätať, pretože v tom najhoršom prípade je to až 10 000 eur alebo aj hrozí až trojročné väzenie.

Rakúsko
Tí, ktorí odmietnu kontrolu alkoholu v Rakúsku, sú políciou automaticky posudzovaní akoby ich hladina alkoholu v krvi dosahovala 1,6 promile. Preto za tento "stav", teda úroveň alkoholu, hrozí pokuta vo výške 1 600 až 5 900 eur. Okrem toho bude cudzincom odopreté právo riadiť automobil v Rakúsku najmenej počas šiestich mesiacov.

Taliansko
Pokiaľ motorista odoprie test na alkohol, je pokutovaný čiastkou 1 500 až 6 000 eur, alebo potrestaný odňatím slobody od troch do dvanástich mesiacov.

Holandsko
Odmietnuť dychovú skúšku alebo skúšku na alkohol v krvi je v tejto krajine považované za trestný čin. To platí aj v prípade, že nie je známe, či vodič vlastne požil alkohol. Inak povedané, vodič je tak vždy povinný podrobiť sa skúške alkoholu v dychu. Výnimkou je situácia, kedy je lekárskym potvrdením doložené, že by to mohlo dotyčnému spôsobiť zdravotné problémy. V takom prípade nasleduje krvný test. A ak napriek tomu odmietnete, pokuta dosiahne 1000 euro a sprevádza ju zákaz riadenia počas deviatich mesiacov.

Francúzsko
V krajine galského kohúta a výborného vína bojujú dlhodobo za jazdu bez alkoholu, takže kto odmietne test na alkohol, bude potrestaný pokutou až 4 500 eur alebo odňatím slobody až na dva roky.

Švajčiarsko a Luxembursko
"Marenie opatrenia na určenie vodičovej nekompetentnosti." Tak znie vo Švajčiarsku hodnotenie faktu, že sa vodič odmieta podrobiť kontrole prítomnosti alkoholu v krvi. Trestá sa to pokutou alebo dokonca odňatím slobody až na tri roky. Pokuta je v tomto prípade závislá od príjmu danej osoby a podľa nej sa stanoví jej výška, rozhodne to ale nebude lacné. V Luxembursku je pri odmietnutí vymeraná pokuta od 500 až do 10 000 euro. Výšku určí polícia podľa závažnosti vodičovho správania sa, jazdy a podobne.

Švédsko
Vo Švédsku vodiči, ktorí odmietajú dychovú skúšku na alkohol, môžu byť prinútení políciou na odber vzorky krvi. Za takéto konanie zároveň hrozí vzatie do väzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy