Trh spotrebného technického tovaru klesol v druhom štvrťroku o 0,8 %

Predaj na trhu technického spotrebného tovaru na Slovensku dosiahol v druhom štvrťroku sumu 206 miliónov eur.

Predaj na trhu technického spotrebného tovaru na Slovensku dosiahol v druhom štvrťroku 2017 hodnotu 206 miliónov eur, čo je v medziročnom porovnaní mierny pokles 0,8 %. K pozitívnemu vývoju prispeli sektory domácich spotrebičov, spotrebnej elektroniky a fotografickej techniky. Do červených čísel sa naopak dostali telekomunikácie, informačné technológie a kancelárska a výpočtová technika. Informovala o tom spoločnosť GfK.

Najväčší nárast v druhom kvartáli zaznamenal fotografický trh, v medziročnom porovnaní jeho tržby vzrástli o 12,3 % na štyri milióny eur. Druhým najdynamickejším segmentom bol trh s malými spotrebičmi, kde GfK zaznamenala rast tržieb o 12,1 % na 20 miliónov eur. Mierny nárast o 1,2 % zaznamenali aj veľké domáce spotrebiče, pričom ich tržby dosiahli 52 miliónov eur, spotrebná elektronika si polepšila o jedno percento na 29 miliónov eur.

Naopak, najvyšší pokles tržieb o 8,7 % bol v kategórii telekomunikácií, kde tržby dosiahli 47 miliónov eur. Kancelárska a výpočtová technika si pohoršila o 7,8 % na úroveň štyroch miliónov eur a mierny pokles o 1,3 % v druhom kvartáli zaznamenala aj informačná technológia s tržbami vo výške 49 miliónov eur.

GfK Temax sleduje predaje technického tovaru vo viac ako 40 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy