Blížiaca sa korekcia na akciových trhoch zasiahne globálnu ekonomiku: Ktoré krajiny budú trpieť najviac?

, BI Foto: twitter

Analýza Oxford Economics hovorí o možnom znížení globálneho hospodárskeho rastu. Za dôvod označuje možnosť veľkej korekcie na akciovom trhu už v blízkej budúcnosti.

Vedúci výskumu, Gabriel Sterne, tvrdí, že 10-percentný pokles globálnych trhov spôsobený znížením "iracionálnej bujarosti" by mohol mať potenciál zraziť rast vo veľkých ekonomikách až 0,3 %. "Vzhľadom na súčasnú mieru nadhodnotenia môže šok dôvery na trhu, ukončenie iracionálnej bujarosti, viesť k prudkým poklesom cien. Existujú však aj zásadnejšie riziká, vrátane neuspokojivého globálneho rastu, zvratu nízkej inflácie, spomalenia v Číne a ďalších neúspechov súvisiacich s politickými iniciatívami Trumpovej administratívy."

Treba tiež poznamenať, že upozornenie z Oxfordu prišlo ešte pred nedávnym vystupňovaním napätia medzi USA a Severnou Kóreou, čo sa už negatívne prejavilo na celosvetovom sentimente.

Akcie po celom svete v roku 2017 výrazne posilnili, všetkým trom  hlavným benchmarkom v USA sa tento rok už podarilo prelomiť nové rekordné hodnoty. Podobný trend badať aj vo Veľkej Británii, v januári FTSE 100 atakoval na viac ako 10 dní po sebe nové vrcholy. Týmto dňom by malo byť už čoskoro koniec, naznačuje poznámka.

"10-percentný pokles akcií spôsobený stratou dôvery na trhu by v porovnaní s vyspelými ekonomikami znížil úroveň spotreby aj HDP v priemere o trochu viac ako 0,3 % podľa modelových simulácií, pričom maximálny dopad nastane po štyroch až šiestich Štvrťrokoch," pokračuje Sterne.

Dopad, aký predpovedá Oxford Economics, by nebol rovnaký pre každú ekonomiku. Pravdepodobne krajiny s vyššou celkovou trhovou kapitalizáciou budú korekciou postihnuté najviac. "Vplyv bude v podstate v súlade s predpokladom, že veľkosť dopadu na spotrebu bude tým vyššia, čím viac zasiahne bohatších spotrebiteľov a čím ostrejšia bude reakcia spotrebiteľov na každú zmenu v ich bohatstve."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy