Nemecko v júni evidovalo prebytok zahraničného obchodu v hodnote 21,2 mld. eur

Júnový export krajiny medziročne stúpol o 0,7 % a import posilnil o 3,6 %.

Nemecký export tovarov vo júni podľa predbežných údajov medziročne posilnil o 0,7 percenta a import stúpol o 3,6 percenta. Medzimesačne júnový vývoz krajiny podľa kalendárne a sezónne upravených údajov vzrástol o 2,8 percenta, ale dovoz klesol o 4,5 percenta. Nemecko vo júni exportovalo tovary v hodnote 107,2 mld. eur a doviezlo tovary za 84,9 mld. eur. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis.

Podľa kalendárne a sezónne upravených údajov bol júnový prebytok zahraničného obchodu krajiny v sume 21,2 mld. eur. Bežný účet platobnej bilancie Nemecka podľa predbežných údajov centrálnej banky krajiny v júni vykázal prebytok 23,6 mld. eur.

Na trhy ostatných členov Európskej únie Nemecko v júni exportovalo tovary za 63,9 mld, eur a dovoz z týchto trhov bol v hodnote 56,1 mld. eur. Medziročne nemecký export na trhy ostatných členov EÚ stúpol o 2,4 percenta a dovoz z týchto trhov posilnil o 1,7 percenta. Na trhy mimo EÚ Nemecko v júni vyviezlo tovary za 43,3 mld. eur a dovoz z krajín mimo EÚ bol v hodnote 28,8 mld. eur. Medziročne nemecký export na trhy mimo EÚ oslabil o 1,7 percenta a dovoz z nich sa zväčšil o 7,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy