Dôchodcovia v Rusku trpia a hľadajú spôsoby, ako sa prispôsobiť súčasnej kríze

, ČTK Foto: SITA/AP

Zhruba 20 percent Rusov pracuje aj po odchode do dôchodku, viac ako polovici penzistov totiž chýbajú peniaze na jedlo alebo oblečenie a zhruba 12 percent z nich nemá žiadne prostriedky na potraviny, napísal ruský denník Kommersant.

Dôchodcovia v Rusku patria k chudobou najviac ohrozeným sociálnym skupinám, vyplýva zo štúdie moskovskej ekonomickej univerzity a ruskej akadémie vied. Štúdia poukazuje na to, že hoci podľa federálneho štatistického úradu Rosstat sa dôchodky v prvej polovici tohto roka zvýšili o 5,9 percenta, šlo o jednorazový doplatok v januári. Vo februári, marci aj apríli dostávali ruskí penzisti v skutočnosti o pol percenta menej peňazí ako vlani.

Po odchode do dôchodku v súčasnosti pracuje v Rusku 25 percent žien vo veku medzi 55 a 60 rokmi a 19 percent mužov vo veku medzi 60 a 65 rokmi. Najviac aktívni sú pritom ľudia, ktorí sú v dôchodku nie viac ako päť rokov, mnohí z nich majú vyššie vzdelanie alebo odbornú kvalifikáciu.

Kvôli nedostatku prostriedkov ruskí penzisti šetria na základných potravinách. Strava väčšiny rodín dôchodcov tak stále menej zodpovedá normám, ktoré odporúča ruské ministerstvo zdravotníctva. Podľa štúdie hľadajú dôchodcovia okrem zamestnania aj iné spôsoby, ako sa mať lepšie. Približne päť percent z nich pestuje ovocie, zeleninu alebo kvety, ktoré následne ponúka na predaj. Ďalších 2,4 percenta chová na predaj vtáctvo, ryby a ďalšie zvieratá. Menej ako jedno percento prenajíma nehnuteľnosť. Za posledných 15 rokov sa však táto aktivita znížila viac ako na polovicu, uvádzajú autori štúdie.

Súvisiace články

Aktuálne správy