Silný rušeň menom Apple a Ikarov pád: Index Dow Jones prvýkrát nad 22 tisíc bodov

, ČTK;Saxo Bank;BoAML Foto: SITA/AP

Index Dow Jones tento rok stúpol o 11 percent a má našliapnuté na šiesty rekord v rade, aj keď Wall Street stráca dôveru, že prezident Donald Trump a republikánmi kontrolovaný Kongres, budú môcť tento rok znížiť dane a zvýšiť výdavky na infraštruktúru. Koncom januára index prekonal hranicu 20 000 bodov a 21 000 bodov zdolal 1. marca.

Akcie technologického gigantu Apple potiahli index Dow Jones po prvýkrát nad hranicu 22 000 bodov, väčšina ostatných titulov na newyorskej burze však v stredu oslabila. V závere obchodovania Dow Jones stúpol o 0,24 percenta na 22 016,24 bodu.

Širší index Standard & Poors 500 nepatrne stúpol o 0,05 percenta na 2477,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stratil 0,29 bodu a uzavrel na 6362,65 bodu.

Priaznivá správa o hospodárení spoločnosti Apple priniesla rast jej akcií o 4,9 percenta, od začiatku roka tak akcie získali okolo 36 percent.

Pôdu pod nohami po nedávnych vysokých ziskoch však stratili iné zvučné technologické tituly ako Microsoft, Facebook a Alphabet.

Niektorí investori sa domnievajú, že korporácie musia začať investovať menej do akcií a viac do technológií, aby zvýšili produktivitu a ospravedlnili ďalšie zisky akcií zo Silicon Valley. Sektor informačných technológií S&P 500 sa v tomto roku zvýšil už o 22 percent.

Dve tretiny titulov S&P 500 už ohlásili výsledky hospodárenia za druhý štvrťrok, pričom 72 percent z nich prekonalo očakávania trhu. V typickom štvrťroku sa to podľa agentúry Thomson Reuters podarí 64 percentám.

Technologický sektor vzrástol medziročne o cca 18 %, preto mnohí hovoria o bubline. Jún nám pripomenul obnovenú volatilitu, keď sa index Nasdaq 100 náhle prepadol o 4 % počas dvoch obchodných dní. Sektor však rýchlo prilákal nové ponuky, pretože v súčasnom makroekonomickom prostredí zostáva stále jednou z výrazných oblastí rastu. "Nacenenie technických akcií je však napäté a myslíme si, že zložená expanzia nebude pokračovať. Ak sa potvrdí nami očakávané spomalenie v treťom štvrťroku, budú medzi sektormi s najlepšími výsledkami v treťom štvrťroku patriť zdravotníctvo, spotrebný tovar a energie," myslí si Peter Garnry, šéf kapitálovej stratégie Saxo Bank.


 

Analytici z Bank of America Merrill Lynch už od začiatku roka investorov varujú pred Icarus trade. Teda, že spolu s rýchlym rastom cien akcií na nelogické hodnoty rastie aj riziko ich poklesu. Akcie podľa banky mali v prvej polovici roka dostať krídla a pripísať si 10 %, čo sa im ajpodarilo, ale v druhej polovici roka sa vosk na ich krídlach vysoko na cenovej oblohe má začať roztekať.

Rast cien akcií vedie k tomu, že pre priemerného amerického pracujúceho sú vo vzťahu k jeho príjmom akcie rekordne drahé. BoAML to kladie za vinu centrálnym bankám a ich uvoľnenej menovej politike. "Ďalší rast cien rizikových aktív spôsobí problémy," píše stratég Michael Hartnett. "Icarus trade ďalej zvýši nerovnosť na trhu a donúti centrálne banky na čele s Fedom, aby sa snažili niečo robiť s rastúcou bublinou."

Súvisiace články

Aktuálne správy