Rast ekonomiky USA sa v 2. kvartáli podľa očakávania zrýchlil

Rast ekonomiky USA sa v 2. kvartáli podľa očakávania zrýchlil. Podporili ho spotrebiteľské výdavky, investície, export aj vládne výdavky.
Podľa predbežných údajov ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace do konca júna zvýšil medziročne o 2,6 %. To je lepší výsledok ako v prvých troch mesiacoch roka, keď vzrástol o revidovaných 1,2 %, namiesto o 1,4 % pri rýchlom odhade, a zhoduje sa s predpoveďami ekonómov.
Ministerstvo uviedlo, že tempo rastu HDP v 2. štvrťroku odráža pozitívne prínosy spotrebiteľských výdavkov, fixných investícií, exportu aj výdavkov federálnej vlády. Konkrétne, spotrebiteľské výdavky v 2. kvartáli stúpli o 2,8 % po 1,9-% zvýšení v 1. štvrťroku.
Na druhej strane, rast HDP bol v sledovanom období limitovaný slabšou výstavbou domov, poklesom investícií do skladových zásob a výdavkov lokálnych vlád. Aj rast importu brzdil expanziu HDP.
Medzinárodný menový fond (MMF) tento týždeň znížil svoju prognózu pre USA a očakáva, že ich HDP v tomto roku aj v budúcom roku stúpne o 2,1 %. Ešte v apríli pritom fond predpovedal USA expanziu ekonomiky o 2,3 % v tomto a o 2,5 % v budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy