Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v júli

Indikátor ekonomického sentimentu medzimesačne klesol o 0,3 bodu na 102 bodov.

Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v júli. Indikátor ekonomického sentimentu podľa údajov Štatistického úradu SR medzimesačne klesol o 0,3 bodu na 102 bodov. Relatívne stabilizovaný vývoj zaznamenala podľa úradu väčšina zložiek s výnimkou sektora služieb, kde dôvera významnejšie vzrástla. Aktuálne indikátor zaostáva o dva body za hodnotou dlhodobého priemeru a prevyšuje výsledok rovnakého obdobia minulého roka rovnako o dva body.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli oproti júnu znížil o jeden bod na hodnotu mínus 1,3 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnil podľa úradu hlavne rast zásob priemyselných výrobkov. V júli indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 0,5 bodu na mínus šesť bodov vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 20 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v júli v porovnaní s júnom o 0,7 percentuálneho bodu na hodnotu 16,3 bodu vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v júli po dvojmesačnom poklese opäť vzrástol, keď jeho hodnota 13,7 bodu sa v porovnaní s júnom zvýšila o šesť percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol podľa úradu ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami dopytu za posledné tri mesiace i očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu príliš nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery v júli vzrástol o 0,3 bodu na hodnotu mínus 5,7 bodu. Rast dôvery pri očakávanom vývoji ekonomickej situácie a nezamestnanosti v SR bol eliminovaný poklesom dôvery pri očakávanej finančnej situácii a čiastočne i pri perspektívach úspor v domácnosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 3,9 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy