Werner Hoyer získal druhý šesťročný mandát na čele Európskej investičnej banky

Súčasný predseda Európskej investičnej banky (EIB) Werner Hoyer bude viesť túto finančnú inštitúciu po ďalšie šesťročné obdobie. Rada guvernérov EIB mu v rámci dnešného hlasovania poskytla druhý mandát, ktorý začne plynúť od 1. januára 2018.
Rada guvernérov EIB je zložená z ministrov hospodárstva a financií 28 členských štátov EÚ.
Hoyer je predsedom investičnej banky EÚ od 1. januára 2012 a je zároveň aj predsedom predstavenstva EIB. Za posledných päť a pol roka mal na starosti expanziu a transformáciu tejto banky so sídlom v Luxemburgu. Za jeho šéfovania sa ročné financovanie EIB zvýšilo zo sumy 55 miliárd eur v roku 2012 na 84 miliárd eur.
Ročné investície podporované financovaním EIB sa za rovnaké obdobie zvýšili zo 169 miliárd eur na 287 miliárd eur.
Aj vďaka tomuto navýšeniu financovania sa darí napĺňať ciele Investičného plánu pre Európu, ktorý presadil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Juncker a Hoyer úzko spolupracovali na vývoji tohto konceptu, ktorý od svojho vzniku výrazne prispel k rastu a tvorbe pracovných miest v EÚ. V súlade s Junckerovým plánom EIB schválila finančné prostriedky vo výške 44 miliárd eur, pričom na úrovni celej EÚ podporuje investície vo výške 225 miliárd eur.
„Čakajú nás nové výzvy, v neposlednom rade zvládnutie odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Som presvedčený, že vynaliezavosť a odbornosť pracovníkov EIB s kapacitou 3000 ľudí nám pomôžu nájsť riešenia týchto problémov,“ uviedol Hoyer v správe pre médiá.
Pred nástupom do EIB bol Werner Hoyer 25 rokov členom nemeckého Bundestagu za liberálnu stranu FDP, špecializoval sa na zahraničnú a bezpečnostnú politiku aj na európske a rozpočtové záležitosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy