Sila slov: Pred piatimi rokmi sa Supermariovi podarilo zachrániť euro

, qz Foto:TASR/AP

Už uplynulo päť rokov, čo prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi preukázal, akú silu majú jeho slová. Eurozóna bola v kríze, pričom záchrana posunula menovú úniu na pokraj kolapsu. Ale stačilo len toľko, aby Draghi vyslovil frázu, ktorá zásadne zmenila priebeh udalostí.

Legendárne "čokoľvek čo bude potrebné," odznelo na prejave v Londýne 26. júla 2012. Prezident ECB podal správu o prehľade ekonomiky eurozóny. Výnosy vládnych dlhopisov slabých členských štátov EÚ rástli a obchodníci mali pochybnosti, či národné inštitúcie, inštitúcie na úrovni eurozóny alebo inštitúcie EÚ dokážu spoločne konať včas, aby sa zabránilo katastrofe. Draghi sa snažil presvedčiť medzinárodných investorov, že ekonomika regiónu nie je až tak zlá, ako sa na prvý pohľad zdá. "V rámci nášho mandátu je ECB pripravená urobiť všetko, čo je potrebné na zachovanie eura. A verte mi, bude to stačiť."

Obchodníci okamžite reagovali na Draghiho jednoznačné odhodlanie a týždeň po jeho vystúpení ECB oznámila program na nákup dlhopisov v  krízou najviac zasiahnutých krajinách, známy ako Outright Monetary Transactions. Aj keď ECB nikdy neskončila s týmto programom, prísľub bol dostatočný na upokojenie investorov a zníženie výnosov dlhopisov v celej eurozóne.

ECB na začiatku roku 2015 naštartovala program výkupu bonitných dlhopisov ale najviac pri zlepšení úverových nákladov najslabších členov eurozóny pomohli výlučne Draghiho verbálna intervencia.

V súčasnosti sú traderi v býčom trende s eurom, keď MMF práve vylepšil svoju prognózu pre perspektívy rastu regiónu. Najlepším znamením, že sa regiónu darí, je návrat Grécka tento týždeň na trh. Pričom dychtivým investorom predalo štátne dlhopisy za 3 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy