Investor-miliardár: Kryptomena nie je skutočná, funguje len vďaka optimizmu

, businessinsider Foto: YT/Investors Archive

Howard Marks, investora a zakladateľ spoločnosti Oaktree Capital Management, je neochvejný vo svojom postoji ku kryptomenám ako je Bitcoin, či Ether a ďalšie.

"Nie sú to skutočné meny," trikrát zopakoval Marks v správe zaslanej klientom. "Myslím, že tieto veci vznikli z pochybností o finančnom zabezpečení, vrátane hodnoty národných mien, ktoré povstali z finančnej krízy. A z pohodlia, ktoré mileniáni hľadajú vo všetkých virtuálnych veciach."

Marks vo svojom 22-stranovom liste plný odborných poznámok a citátov z New York Times, Wall Street Journal a ďalších o kryptomenách vysvetľuje, že ešte stále nie je presvedčený, že sa im dá dlhodobejšie veriť. "Niektorí ľudia chcú špekulovať s digitálnou menou za účelom zisku, iní vložiť peniaze do tohto  dnes profitabilného fenoménu, radšej, ako by mali riskovať, že im niečo ujde."

Všetko je hnané optimizmom, tvrdí Marks. Akonáhle súčasný býčí  trh začne strmhlav padať, špekulanty, špekulácie na bitcoin či ether by mohli získať. "Pravdepodobne to bude fungovať, kým bude prítomný optimizmus," píše Marks. "Ale ich výkon v zlých časoch je ďaleko od spoľahlivosti. Čo sa stane s cenou a likviditou Bitcoinu v čase krízy, ak sa ľudia rozhodnú, že budú radšej držať doláre alebo zlato? "

Marks nie je jediným starým psom z Wall Street, ktorý je skeptický voči digitálnym menám. Veľké banky, ako Morgan Stanley, uznali, že Bitcoin sa dá použiť na udržanie hodnoty, ale nazvať ho pravou menou sa neodvážia.

Bitcoin nie je vo svojej podstate tak jednoduchý ako tradičná fiatová mena, s bankovkami podporovanými centrálnou bankou a transfermi cez zúčtovacie centrá. Namiesto toho bitcoin využíva blockchain a dokáže okamžite pripísať, či odpísať sumu z účtov účastníkov transakcie. Vyzerá to tak, že Marks má ešte čo robiť, aby si tieto veci doštudoval. "Nikto ma nedokáže presvedčiť, že tieto meny majú pre mňa zmysel."

Súvisiace články

Aktuálne správy