Energetický biznis v rukách Trumpa: Na sprísnené sankcie voči Rusku môže doplatiť Európa

, FT;aktuálne Foto: TASR/AP;František Iván

Nový americký návrh protiruských sankcií dáva Spojeným štátom možnosť podniknúť kroky voči všetkým firmám, ktoré v Rusku investujú do ropy a plynu. To sa týka mnohých európskych spoločností. Pre Brusel a Berlín to je neprijateľné.

Ide o paradoxnú situáciu, kedy Nemecko, ako jasný zástanca sankcií voči Rusku, kritizuje Spojené štáty, ktoré sa chystajú sankcie pritvrdiť.

Zákon umožňuje USA okrem iného uvaliť sankcie aj na akúkoľvek spoločnosť, ktorá sa podieľa na výstavbe a prevádzke ropovodov, plynovodov alebo ďalších energetických projektov v Rusku. Pokiaľ ho po americkej Snemovňa reprezentantov, schváli aj Senát a podpíše prezident Donald Trump, čakajú európske energetické firmy problémy.

Dotknúť sa tak môžu napríklad plynovodu Nord Stream 2, ktorý povedie z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, plynovodu Blue Stream medzi Ruskom a Tureckom, plánovaného terminálu na skvapalnený zemný plyn LNG Baltic vo Fínskom zálive alebo ropovodu CNC, ktorý povedie ropu z kazašského náleziska Tengiz na ruskej pobreží Čierneho mora. Poškodené by tak boli firmy ako talianska Eni, britsko-holandská Shell, britská BP alebo nemecká E.ON a Wintershall.

Európska únia sa preto proti sprísnenie sankcií ohradila. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že Brusel bude proti zákonu v tomto znení protestovať. "Americký zákon môže mať dopad na naše záujmy a našu energetickú bezpečnosť. Ak naše záujmy nebudú zohľadnené, zareaguje Európska komisia v priebehu niekoľkých dní," pohrozil včera Juncker.

Podľa denníka Financial Times má Európska komisia tri možnosti:
– vyzvať Trumpa, aby európske firmy zo sankcií vynechal,
– prijať odvetné ekonomické sankcie proti Spojeným štátom,
– schváliť v rámci EÚ legislatívu, ktorá by firmy členských krajín EÚ bránila pred dopadmi amerických sankcií.

Nemecko je v Európskej únii jasným zástancom sankcií voči Rusku kvôli anexii Krymu a bojom na východoukrajinskom Donbase. Zároveň ale kritizuje Spojené štáty, ktoré sa chystajú sankcie pritvrdiť. "Nemôžeme prijať prax diktovania priemyselnej politiky pod rúškom sankcií," uviedol hovorca spolkového ministerstva zahraničia Martin Schäfer.

Donald Trump zatiaľ nepovedal, či zákon o sprísnených sankciách proti ruskej energetike podpíše, alebo ho bude vetovať. Moskva pohrozila, že ak americký prezident zvolí prvú možnosť, Rusko zvolí tvrdú odvetu. "Začíname byť unavení prejavovaním zdržanlivosti," povedal námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina, označil návrh nových sankcií za "ranu" pre medzinárodné právo i obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy