Zisk Hyundai Motor sa v 2. kvartáli prepadol o 51 %

Juhokórejský výrobca evidoval v druhom kvartáli čistý zisk 816,9 mld. juhokórejských wonov.

Juhokórejský výrobca automobilov Hyundai Motor evidoval v druhom kvartáli až 51-percentný medziročný prepad zisku. Na výsledok negatívne vplýval najmä výrazný pokles predajov v Číne a USA. Čistý zisk počas apríla až júna klesol na 816,9 mld. juhokórejských wonov (KRW) zo zisku 1,7 bil. KRW, ktorý spoločnosť dosiahla v rovnakom období vlaňajška. Výsledok nenaplnil očakávania analytikov, ktorí automobilke v sledovanom období predpovedali čistý zisk v sume 1,4 bilióna KRW.

Prevádzkový zisk firmy klesol o 24 % na 1,3 bil. KRW a tržby sa v medziročnom porovnaní znížili o 2 % na 24,3 bilióna KRW. V Číne sa tržby automobilky prepadli o 64 %. Dôvodom bol nízky dopyt čínskych spotrebiteľov v reakcii na politický spor vyvolaný rozhodnutím Soulu umiestniť na svojom území americký protiraketový obranný systém.

Na Slovensku pôsobí sesterská firma automobilky Hyundai, spoločnosť Kia. Závod Kia Motors Slovakia je prvým a jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy