Módna fúzia: Michael Kors kúpuje za 896 miliónov libier firmu Jimmy Choo

, ČTK Foto: jimmy choo

Americký výrobca módnych doplnkov Michael Kors Holdings prevezme za 896 miliónov libier britského výrobcu luxusnej obuvi a doplnkov Jimmy Choo. Firmy to v utorok uviedli v tlačovej správe. Jimmy Choo v apríli oznámil, že je na predaj, pretože jeho hlavný investor JAB sa rozhodol zamerať na spotrebný tovar.

Michael Kors je považovaný za výrobcu cenovo dostupného luxusného tovaru. V posledných štvrťrokoch ale firma trápi pokles tržieb, pretože jej obchody navštevuje menej zákazníkov. Firma sa rozhodla expandovať do odevov a pánskeho oblečenia a investuje do internetového predaja.

Michale Kors zaplatí za jednu akciu Jimmy Choo 2,3 libry, čo v porovnaní so záverečnou cenou akcií pred oznámením predaja znamená prémiu 36,5 percenta. Proti pondelkové záverečnej cene to je o 18 percent viac.

Správne rady oboch spoločností už dohodu schválili. Investičné spoločnosti JAB Holding, ktorá patrí nemeckej miliardárskej rodine Reimannových, kúpila Jimmy Choo v roku 2011 za viac ako 500 miliónov libier. V roku 2014 sa s akciami Jimmy Choo začalo obchodovať na burze, spoločnosť JAB však zostala väčšinovým vlastníkom s podielom 68 percent.

Spoločnosť Jimmy Choo založil v roku 1996 malajzijský výrobca obuvi na zákazku Jimmy Choo spolu s Tamarou Mellonovej, bývalú šéfredaktorkou časopisu Vogue. Topánky na ihličkovom podpätku Jimmy Choo si obľúbila napríklad hlavná predstaviteľka seriálu Sex v meste Carrie Bradshawová. Nosí ich aj celý rad hollywoodskych hviezd, napríklad Cate Blanchett, Halle Berry, Charlize Theronová, Julia Robertsová, Hilary Swank či manželka britského princa Williama Kate.

Okrem preslávené dámskej obuvi Jimmy Choo vyrába aj kabelky, okuliare, šatky, opasky alebo parfumy a má aj pánsku rad obuvi.

Súvisiace články

Aktuálne správy