Ani auto, ani dovolenka: Finančná situácia Britov sa rýchlo zhoršuje

, ČTK Foto: SITA/AP

Finančná situácia britských domácností sa zhoršila, v júli dokonca najrýchlejším tempom za tri roky. Domácnosti si nemôžu dovoliť veľké nákupy, ako je osobný automobil, dovolenka alebo domáce prístroje. Ukázali to údaje konzultačnej spoločnosti IHS Markit.

Index finančnej situácie domácností v júli klesol na 41,8 bodu z júnových 43,7 boda a bol najnižší od júla 2014. Potvrdil sa tým to trend rýchlejšieho rastu inflácie ako platov.

Ako uviedol ekonóm Tim Moore, obavy z budúcich príjmov a napäté domáce rozpočty už začali byť prenášané na spotrebiteľské výdavky. Ochota domácností pristupovať k veľkým nákupom klesla na najnižšiu úroveň od decembra 2013.

Rast spotrebiteľských cien v Británii sa blíži k trom percentám a je najvyššia za takmer štyri roky. Ročný nárast miezd je pritom pod dvoma percentami. Moore však poznamenáva, že v júni sa inflačné tlaky zmiernili. Spotrebiteľské ceny stúpli medziročne o 2,6 percenta po tom, čo v máji vyleteli na takmer štvorročné maximum 2,7 percenta.

Prudký vzostup inflácie Británia pociťuje od vlaňajšieho referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie a jej rýchlosť v tomto roku prekvapila aj centrálnu banku. Podľa jej najnovšej predpovede by vzostupný trend mal vyvrcholiť tento rok na úrovni 2,8 percenta, zatiaľ čo väčšina ekonómov očakáva minimálne tri percentá.

Centrálna banka sa zatiaľ rozhodla na tohtoročnú vývoj nereagovať zvýšením úrokových sadzieb, avšak na júnovom zasadnutí už menový výbor v tejto veci už nebol jednotný, za zvýšenie úrokov zahlasovali traja členovia. Výbor sa najbližšie stretne 3. augusta.

Súvisiace články

Aktuálne správy