Krajiny eurozóny ušetrili vďaka politike ECB bilión eur

Štáty eurozóny profitujú z ultravoľnej peňažnej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Podľa výpočtov nemeckej Bundesbanky od roka 2008 ušetrili takmer bilión eur. Na základe rozdielu priemerného úroku pred finančnou krízou a po nej Nemecko ušetrilo v rokoch 2008 až 2016 celkovo 240 miliárd eur.
Výrazne z politiky ECB profitovalo Taliansko, ktorého úspory Bundesbank vyčíslila približne na 10,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na podobnej úrovni sa pohybujú aj úspory Holandska, Rakúska, Francúzska a Belgicka. Nemecko ušetrilo zhruba 7,5 % HDP.
Podľa nemeckej centrálnej banky sa môžu členské štáty eurozóny tešiť na pokračovanie nízkych úrokov. „Nezávisle od toho je vhodné, aby sa finančná politika pripravila na opätovné zvýšenie úrokov,“ varujú experti Bundesbanky. O to viac, že snahy krajín o konsolidáciu rozpočtov sa dočasne skončili. „S vysokou zadlženosťou sú verejné financie naďalej zraniteľné,“ upozornila banka.
Najvyššiu mieru zadlženosti vykazujú Taliansko (133 % HDP), Portugalsko (130 % HDP) a Belgicko (106 % HDP). Španielsko a Francúzsko sa pohybujú tesne pod 100 % HDP. Maastrichtský limit 60 % HDP presahuje aj Nemecko s aktuálnou zadlženosťou na úrovni 68 % HDP.
Hlavná úroková sadzba v eurozóne sa nachádza na rekordných nula percent a banky musia za uloženie peňazí na účtoch ECB platiť sankčný úrok 0,4 %. Okrem toho ECB bude až do konca tohto roka nakupovať štátne a firemné dlhopisy v hodnote 60 miliárd eur mesačne. Záplavou týchto lacných peňazí chce ECB podporiť infláciu a konjunktúru.
Odvrátenou stranou tejto mince je presun sankčných úrokov bánk na firemných klientov, v niektorých prípadoch aj na zámožnejších jednotlivcov. Podľa údajov Bundesbanky finančné inštitúcie sa sankčným úrokom snažia vyhnúť aj ukladaním hotovosti. „V priebehu posledných dvoch rokoch uložili nemecké úverové inštitúcie vo svojich trezoroch 10 miliárd eur v hotovosti, aby sa vyhli záporným úrokom,“ povedal člen predstavenstva Bundesbanky Carl-Ludwig Thiele.
A tento vývoj bude pokračovať. No ani ukladanie hotovosti vo veľkom nie je bezplatné, keďže banky si neraz musia prenajať dodatočné priestory. K tomu sa pridružujú náklady na prepravu peňazí a poistenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy