Halliburton sa v 2. kvartáli dostal z červených čísiel a vykázal zisk

Americká firma Halliburton sa v 2. kvartáli 2017 dostala z červených čísiel a vrátila sa k zisku, ktorý dokonca prekonal odhady analytikov. Pomohol je vyšší dopyt po rope v Severnej Amerike.
Spoločnosť, ktorá poskytuje služby ropným firmám, dosiahla za tri mesiace do konca júna 2017 čistý zisk 28 miliónov USD (24,05 milióna eur), čo predstavuje 3 centy na akciu, zatiaľ čo vlani v rovnakom období vykázala stratu 3,21 miliardy USD alebo 3,73 USD na akciu. Vo výsledku za minulý rok sú zahrnuté jednorazové náklady vo výške 3,5 miliardy USD spojené s prevzatím firmy Baker Hughes.
Bez započítania jednorazových položiek dosiahol koncern v 2. kvartáli 2017 zisk 27 centov na akciu. Analytici mu však predpovedali slabší výsledok, a to zisk 18 centov/akcia.
Tržby spoločnosti v sledovanom období vzrástli na 4,96 miliardy USD z vlaňajších 3,84 miliardy USD a boli tiež vyššie ako 4,86 miliardy USD, ktoré očakávali analytici.
Halliburton zaznamenal v uplynulom štvrťroku prevádzkový zisk 146 miliónov USD, kým pred rokom mal prevádzkovú stratu 3,88 miliardy USD.
Za tieto pozitívne výsledky vďačí najmú posilňovaniu trhových podmienok v Severnej Amerike, kde koncern dosiahol v 2. kvartáli najstrmší rast tržieb, medziročne o 24 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy