Rast súkromného sektora eurozóny sa v júli mierne spomalil

Súkromný sektor eurozóny mal solídny štart do druhého polroka 2017, aj keď tempo jeho expanzie sa spomalilo druhý mesiac po sebe.
Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre súkromný sektor eurozóny v júli klesol na 6-mesačné minimum 55,8 bodu z 56,3 bodu v júni, uviedla firma IHS Markit vo svojom predbežnom odhade. Ekonómovia počítali so znížením indexu len na 56,2 bodu. Index však zostáva vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od expanzie.
Aj napriek ústupu z nedávnych maxím zostáva PMI pre súkromný sektor eurozóny na vysokých úrovniach z hľadiska historických štandardov a signalizuje jeden z najvýraznejších rastov za uplynulých 6 rokov, uviedla firma IHS Markit.
PMI pre sektor služieb v júli stagnoval na úrovni 55,4 bodu, pričom ekonómovia predpovedali mierne zvýšenie na 55,5 bodu. Naopak, PMI pre výrobný sektor klesol viac, než sa čakalo, na 56,8 bodu z 57,4 bodu. Ekonómovia prognózovali 57,2 bodu.
„Údaje z prieskumu sú z historického hľadiska v súlade s medzikvartálnym rastom HDP o 0,6 %, čo znamená mierne ochladenie v porovnaní s 0,7 % signalizovanými pre 2. štvrťrok,“ uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že zatiaľ je príliš skoro na závery, či sa ekonomika eurozóny spomalila len dočasne, alebo či začína strácať dynamiku. Doterajšie fakty podľa neho podporujú skôr prvý názor.

Súvisiace články

Aktuálne správy