Španielsky minister hospodárstva očakáva zrýchlenie rastu ekonomiky

Ekonomike sa darí lepšie, než si naplánovala vláda a je „úplne rozumné“ očakávať, že hrubý domáci produkt sa v roku 2017 zväčší o 3,2 % alebo aj viac, uviedol minister Luis de Guindos.

Španielska ekonomika pokračuje v silnom zotavovaní a darí sa jej lepšie, než si naplánovala vláda. Vyhlásil to v pondelok minister hospodárstva Luis de Guindos. Dosiahnutie vládneho cieľa, ktorým je v aktuálnom roku posilnenie výkonu ekonomiky o 3 %, označil za veľmi pravdepodobné. Po tom, čo sa hrubý domáci produkt krajiny vlani zväčšil o 3,2 %, je úplne rozumné očakávať, že ekonomika porastie rovnakým, prípadne rýchlejším tempom aj v roku 2017, dodal minister. Výhľad tohtoročného rastu vláda v Madride minulý mesiac upravila na 3 % zo skoršie prognózovaných 2,7 %.

Španielsko sa v závere roka 2013 vynorilo z dlho trvajúcej recesie. V súčasnosti španielska ekonomika patrí k najrýchlejšie rastúcim v rámci EÚ. Krajinu však stále trápi vysoká miera nezamestnanosti na úrovni 19 %, ktorá je v Európskej únii druhá najvyššia po Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy