MMF podmienečne schválil Grécku úver vo výške 1,8 mld. USD

Peniaze budú môcť Atény čerpať až po tom, keď európski veritelia krajine poskytnú úľavy pri splácaní jej dlhov.

Medzinárodný menový fond (MMF) vo štvrtok podmienečne schválil Grécku úver vo výške 1,8 mld. USD. Peniaze budú môcť Atény čerpať až po tom, keď európski veritelia krajine poskytnú úľavy pri splácaní jej dlhov. Fond ocenil pokrok pri znižovaní rozpočtového deficitu, ktorý Grécko dosiahlo okrem iného rozšírením daňovej bázy, škrtmi verejných výdavkov alebo znižovaním dôchodkov. Eurozónu zároveň inštitúcia vyzvala, aby krajine poskytla dostatočné ústupky, vďaka ktorým dokáže splácať svoje záväzky. V prípade dohody o uľahčení podmienok splácania dlhu sa MMF pripojí k aktuálnemu programu eurozóny na pomoc Grécku.

Fond očakáva, že „medzi Gréckom a jeho európskymi partnermi sa čoskoro dohodne plán, ktorý zabezpečí udržateľnosť dlhu“, uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová.

Pravidlá eurozóny neumožňujú priame odpisy gréckeho verejného dlhu. Veritelia však môžu Aténam znížiť splátky úrokov alebo poskytnúť viac času na splatenie záväzkov. Grécky verejný dlh dosahuje zhruba 180 % hrubého domáceho produktu krajiny a v pomere k výkonu ekonomiky je druhý najvyšší na svete za Japonskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy